ARICILIK İNSAN ÖMRÜNÜ UZATAN , KUTSAL VE ASİL BİR MESLEKTİR.

İdeal bir arıcılık işletmesi

9 Nisan 2007

Arılar sıcaktan ölüyorsa durum çok kritik



Tüm dünyada bal arıları gizemli bir şekilde ortadan kayboluyor. Alarma geçen uzmanlar nedeni çözmeye çalışıyor. İhtimallerden biri küresel ısınma..

ABD, Türkiye, Yunanistan, Almanya, İspanya, Portekiz, Hırvanistan, Kanada ve Avustralya gibi dünyanın farklı uçlarında onlarca ülkede bal arıları gizemli bir şekilde ortadan kayboluyor. İlkbahar mevsiminin başlamasıyla birlikte birkaç hafta içinde birçok bölgede arı nüfusu yarı yarıya düştü. Besin zinciri ve ekolojik denge konusunda hayati bir öneme sahip olan arıların, bilimadamlarını ve hükümetleri alarm durumuna geçirdi. ABD Kongresi arıların kaybolmasının nedenlerini araştırmak için komisyon kurdu. Pensilvanya Üniversitesi’nden Dr. Max Watkins, arıların aniden ölmesini 3 farklı nedeni olabileceğini açıklayarak şu uyarıyı yaptı: “Arılarda ’Koloni Çöküşü Sendromu’görülüyor. Koloni dağılınca bal arıları , kovanlarını terk ediyor ve sonunda da ölüyor. Buna tarım ilaçları, çevre kirliliği ve arıların biyolojik dengesini bozan küresel ısınma yol açıyor olabilir. Eğer bir tarım ilacıysa önlem alabiliriz. Çevre kirliliğine de birkaç yıl içinde müdahale edebiliriz. Fakat küresel ısınma yüzünden ölüyorlarsa yapabileceğimiz hiçbir şey yok!”
Arı olmazsa bitkiler ölür
Einstein “Arılar yeryüzünden kaybolursa insanın 4 yıl ömrü kalır” demişti. Wurzburg Üniversitesi’nin arı uzmanı Prof.Tautz, Einstein haklı olduğunu ifade edip “Arılar taşıdıkları polenlerle 130 bin farklı bitki türünün üremesini sağlar. Bir kovandaki arılar 1 günde 400 kilometrelik bir alanı dolaşarak 1 milyon çiceğin döllenmesini sağlar. İşte bu sona erdiğinde yenebilen bitkiler ve meyveleri ortadan kalkar. Bitkiyle beslenen hayvanlar ve daha sonra da insanlar ölür” dedi.
VATAN gazetesi / 07/04/2007

Hiç yorum yok: